Tibira je nápoj výjimečný svým složením, celostní svým působením. Je čistě přírodní, lahodný, fermentovaný a přirozeně perlivý, vyrobený pomocí starobylé kultury Tibi.
Základem TibiRy jsou Tibi krystaly
Jedná se o starobylou přírodní probiotickou kulturu bakterií mléčného kvašení a kvasinek žijících v symbióze. Krystal je polysacharid, který je produktem mléčného kvašení. Nejsou to žádné kameny, ale měkká želatinová zrnka maximálně půl centimetru velká. Tibi krystaly používají lidé ke kvašení po celém světě už po mnoho staletí.
Kvašení neboli fermentace
Fermentace (kvašení) je proces, při němž se organické látky postupně přeměňují – štěpí na jednodušší látky a dochází tak ke zvyšování nutriční hodnoty potravin. Konzumace takových výrobků má pozitivní vliv na lidské zdraví.
Aby fermentace mohla probíhat, potřebují mít bakterie a kvasinky výživu, tj. cukr a ovoce. Cukr tedy není používán k doslazování nápoje, ale pro práci Tibi.
Rodinná fermentárna na Hané
TibiRa s.r.o. je ryze česká rodinná firma, sídlící na Hané uprostřed Moravy. Vznikla v polovině roku 2020 se záměrem vyrábět smysluplný produkt zlepšující kvalitu života lidí.
TibiRa Živá voda je vyrobená dle VLASTNÍ zcela výjimečné RECEPTURY založené převážně na RUČNÍ PRÁCI.
Jejich cesta respektuje přírodu, naplňuje její potřeby k dobrému fungování a tvoření. Výroba je hra, kde každá část má svůj význam, vzájemně se doplňují a podporují. Vytváří tak celek, který může lidem přinést ten pravý život.
„Naši předci věděli už dávno, jak chránit své zdraví. My s hrdostí a úctou na jejich znalosti navazujeme a dále je rozšiřujeme,“ říká zakladatel firmy Pavel Přecechtěl.
Byl konec května 2020 a Petr skončil v práci. Co dál? Co tak oprášit starý sen, který jsme měli oba v sobě, a využít zřejmě poslední šanci na založení vlastní rodinné firmy?
Věděli jsme, že naše podnikání má jít od srdce, z nás, má to mít smysl a nejlépe pomáhat lidem. Jen jsme netušili, co to má být. Pokud se ale pro něco rozhodnete, myslíte to vážně a něco pro to děláte, začne vám to chodit. A tak k nám přišly Tibi, o kterých jsme nikdy před tím neslyšeli. A začal se psát náš příběh.
Tibi k nám totiž přišly se vzkazem, jak zdravý nápoj se dá díky nim vyrobit.
Začátky byly tristní a většina by to dávno vzdala. Nás ale fascinovalo to tajemství, které kolem Tibi je. Nikdo neví odkud jsou a na co jsou vlastně dobré, přestože kolují mezi lidmi po celém světě tisíce let. Co jsou Tibi zač? Jak s nimi pracovat? V čem spočívá jejich síla?
Hledání odpovědí na tyto otázky bylo hledáním vlastních cest k pochopení práce přírody, kdy jsme to nebyli my, kdo zkoušel, co s Tibi lze dělat, ale byla to příroda, která testovala nás, zda si zasloužíme odkrýt tajemství, které Tibi v sobě skrývají. Tajemství života, které nesou.
Euforie střídaly pády, kdy jsme netušili kudy dál. Mnohokrát jsme chtěli skončit a vždy, když k tomu došlo, stalo se něco, co nás posunulo dál… Objevení strukturované, živé vody, bylo právě jedním z takových posunů. Začaly se nám otevírat možnosti, co umí Tibi v živé vodě, a následně, co umí TibiRa Živá voda …díky Tibi.
Po roce a půl jsme vytvořili zcela ojedinělou recepturu včetně technologie výroby, která se naprosto vymyká klasickým průmyslovým způsobům výroby nápojů. Tvoříme a naplňujeme podmínky pro práci přírody. Nelze nic ošidit, nelze nic urychlit či zkrátit, je třeba ctít čas, který je k tvoření života životem potřeba.
„My víme, že je to dar, který nám byl dán a je třeba šířit jej s láskou,“ dodává pan Přecechtěl.